Konkurranser og mesterskap

Isle of ManFor å hevde seg i roadracing må utøverne delta i en serie med ulike konkurranser og løp. For å holde styr på den enkelte utøverens posisjon internasjonalt ble Duke Road Racing Rankings opprettet i 2002. Forbundet ble opprettet av Peter Duke, som er sønn av tidligere Road Racing verdensmester Geoff Duke. Forbundet setter opp en liste av løp som utøverne må delta på gjennom sesongen. Gjennom disse løpene samler utøverne poeng etter et lignende system som brukes i Formel 1, og først etter siste løp kan årets vinner kåres.

Et av disse løpene er Isle of Man TT, som kanskje er verdens mest kjente og prestisjetunge veiløp for motorsykler. Utenfor byer og tettsteder på Isle of Man finnes det ingen fartsgrenser. Dette betyr ikke at Isle of Man har fantastiske veier. Mange av veiene på øya er tvert imot svært smale, svingete og svært utfordrende Derfor har Isle of Man TT krevd mange menneskeliv gjennom årene løpet har gått. Løpet var arrangert for første gang helt tilbake i 1907 og har siden vært en årlig begivenhet på Isle of Man. Løpet holdes normalt i mai eller juni og trekker turister og publikum fra hele verden. Mange som kommer må belage seg på en uke i telt, da øya rett og slett ikke har nok hoteller eller overnattingssteder for å dekke behovet under løpet.

Selve løpet foregår på veiene på Isle of Man og er 60 km langt. Tidsrekorden ble satt i 2015 av John McGuinness med 17 minutter og 3,5 sekunder. Snittfarten hans var da 213.562 kilometer i timen. Det finnes flere startkategorier i løpet, blant annet for sidevogn og klassiske motorsykler. Siden løpet startet har 248 utøvere blitt drept på Isle of Man. Noen under selve løpet, andre under det offisielle treningsløpet. I tillegg har det vært 14 andre dødsfall blant publikum og ansatte som har blitt truffet av motorsykler. Det gir en dyster statistikk på 2,5 dødsfall per løp.