Stor fart – stor fare

High speed - great dangerUtøverne i roadracing er flinke til å beskytte seg mot farene som eksisterer i sporten. En god helhjelm er en selvfølge og er påbudt i alle løp. Alle utøverne bruker dessuten skinnklær med beskyttende polstring. De fleste velger hel skinndress, og dressene har ekstra polstring sydd inn i foret. Polstringen består oftest av hard plastikk og er montert i dressen i form av ekstra ryggplate, skulderpolstring, i tillegg til ekstra polstring for knær og hofter. I ryggpartiet på dressen, i området fra mellom skulderbladene og opp til nakkepartiet, er det sydd inn en plate som utvider seg opp mot nakken. Denne ekstra beskyttelsen skal hindre brudd i nakken i og med at den hindrer nakkens bevegelse bakover.

På baneløp har disse dressene vist seg å ha veldig god beskyttelse og mange ganger seiler føreren over 100 meter etter et uhell, for så å reise seg opp og spasere bort uten hjelp. Det skjer likevel ulykker som gir alvorlige skader og dødsfall, også i baneløp. Disse alvorlige ulykkene er ofte knyttet til situasjoner der utøveren og/eller motorsykkelen ikke kastes ut av banen umiddelbart etter at ulykken inntreffer. På grunn av at det er stor fart involvert og utøverne kjører tett på banen, er det stor fare for å bli truffet av motorsykler som kommer bakfra. Å bli truffet av en motorsykkel i høy hastighet vil nesten alltid føre til alvorlig skade.

Når det gjelder fartsløp på vei, er det helt andre statistikker for alvorlige skader og dødsfall. Ved et uhell i 200 kilometer i timen på vei, vil utøveren kanskje bare ha et par meter å seile fritt på før han kommer til full stopp mot et hinder langs veien. I slike tilfeller må kroppen til utøveren absorbere så mye energi at det ofte fører med seg alvorlige bruddskader og indre blødninger.

Derfor regnes fartsløp på vei for å være veldig mye farligere enn fartsløp på bane.