The Dakar Rally – Den ultimate utfordringen

The Dakar RallyDakar Rally er et årlig offroad-rally som ble arrangert for første gang i 1979. Frem til 2007 gikk løpet fra Paris i Frankrike til Dakar i Senegal, en avstand på omtrent 10.000 kilometer. Løpet går over 14 dager med én etappe per dag, med unntak av en hviledag på dag åtte. Det er fire ulike kategorier kjøretøy som er tillat brukt, der motorsykler er en av dem. Det er satt en grense på maksimum 450cc for motorsykler i løpet. De andre tillatte kategoriene er bil, quad og truck over 3500 kilo.

I 2008 måtte arrangørene kansellere løpet på grunn av situasjonen i Mauritania som løpet går gjennom. På grunn av denne trusselen, ble det besluttet å flytte hele arrangementet til Sør-Amerika. Løpet er åpent for både amatører og profesjonelle og ved start er det vanligvis rundt 80 % amatører.

De daglige etappene er på rundt 800 – 900 kilometer og kjøres i svært ulendt terreng, over sand, stein og gjørme. Motorsyklene som brukes er spesialbygde for å tåle påkjenningen fra det røffe terrenget. Omtrent en tredjedel av dem som stiller til start, klarer å fullføre. Det er støvete, varmt og veldig slitsomt å delta på Dakar Rally. De som ønsker å melde seg på bør sørge for å trene både kondisjon og styrke før avreise. Det kreves også selvsagt at du er en erfaren offroad motorsykkelfører.

Det har vært mange ulykker under Dakar Rally, men få av ulykkene har hatt dødelig utgang for sjåførene. Det har faktisk vært mange flere dødsfall blant tilskuere og lokalbefolkningen der flere av de drepte har vært barn. Dakar Rally blir også kritisert for at deltakerne kjører på husdyrene til lokalbefolkningen langs kjøreruten.

Etter at løpet begynte å gå i Sør-Amerika har startsted vært Buenos Aires i Argentina og mål har vært i Valparaiso i Chile.